Utopia Festivaldag, Zaterdag 24 juni 2017
 

Sint-Pauluskerk, Antwerpen

Zaterdag 24 juni 2017

Utopia Festivaldag

 
 
 
Utopia, Gent, Lu7.jpg

Een transdisciplinair Festival

Thema: Vrijheid

Concerten met het Eburon Quintet, Het Antwerps Barokorkest en Utopia & Bart Rodyns, een debat met vooraanstaande opiniemakers, kortfilm, en veel meer. meer info 

 
 

Utopiae insulae figura.jpg

programma van de festivaldag

Concerten, Debat
& Kortfilms

Naast concerten komen ook andere (kunst)disciplines aan bod. De dag start met een gidstoer in de omgeving van de Sint-Pauluskerk. Er komt een fototentoonstelling “No man's land” van de fotograaf Henk Van Rensbergen, en een kortfilmfestivalletje met documentaires en fictiefilms rond het thema Vrijheid. Ook zal er een debat plaatsvinden rond identiteit en cultuur, met Jeroen Olyslaegers, Patrick Loobuyck en Leo Neels, en Werner Trio als moderator. Daarnaast komen er nog kleine lezingen over Luther en Utopia, en concrete voorstellingen van projecten waar een specifieke zoektocht naar Vrijheid of Utopia wordt nagestreefd.

 

Utopia & Bart Rodyns: Martin Luther, van Josquin tot Hoyoul

 

Eburon Quintet: o.a. Berlioz, Saint-Saëns en Fauré

het Antwerps barokorkest: Bach cantates 153 & 155


 

4681_antwerpen_sint-pauluskerk_stefan-de-wickere.jpg

deelnemers

Ensembles & gasten

Utopia verwelkomt een hele rist andere gasten. Naast het Eburon Quintet en het Antwerps Barokorkest kan u ook kennismaken met Jeroen Olyslaegers en Leo Neels. Hieronder een korte voorstelling van enkele gasten. Meer gasten en ensembles.


Olyslaegers.jpg

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen. Vorige maand is Jeroen Olyslaegers in de Handelsbeurs in Gent gelauwerd met de Fintro Literatuurprijs 2017 voor zijn roman "Wil".

 Het Antwerps Barokorkest

Barokmuziek op een pure en authentieke manier uitvoeren; dat is het doel van Het Antwerps Barokorkest. Artistiek leider Emmanuel Van Kerckhoven verdiepte zich jarenlang in de muziek van Bach, voordat hij in 2011 het orkest opstartte.

Het barokorkest kiest zorgvuldig passende instrumenten, een geschikte locatie en een weloverwogen interpretatie. Daardoor wordt de vitaliteit en het subtiele karakter van barokke werken op een natuurlijke, spontane manier overgebracht.                                          Henk Van Rensbergen

Henk Van Rensbergen is een Belgisch fotograaf.  Hij wordt beschouwd als een van de pioniers van Urban Exploring in België.

Henk is piloot van beroep. Hij vliegt met een Boeing 787 voor een Nederlandse maatschappij. In zijn vrije tijd bezoekt hij verlaten sites en vervallen gebouwen als fabrieken, ziekenhuizen, hotels en pretparken om ze te verkennen en fotografisch vast te leggen. Hij begon hier 30 jaar geleden mee en ondertussen hield hij diverse tentoonstellingen om zijn werk aan de buitenwereld te tonen.

Van Rensbergen bracht sinds 2007 diverse fotoboeken uit bij uitgeverij Lannoo.Eburon quintet

Het Belgische Eburon Quintet bestaat uit 5 jonge en dynamische musici die elk hun eigen visie en persoonlijkheid herenigen tot een zeer krachtig kamermuziekensemble. Dankzij haar uitgesproken muzikaliteit en sprankelende virtuositeit werd het Eburon Quintet opgemerkt in april 2012, waar het zowel jury als publiek wist te charmeren tijdens het 8ème Concours International de Musique de Chambre de Lyon. Het ensemble werd dan ook beloond met de 1er Prix Ville de Lyon en bovendien met de extra prijs Coup de Coeur BAYER.


 
 
sint paulus.jpeg

 

plaats

Sint-Pauluskerk

 

De hele festivaldag vindt plaats in en rond de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, Sint-Paulusstraat 22.

 
 
 
 
 
 
Kindness and good nature unite men more effectually and with greater strength than any agreements whatsoever, since thereby the engagements of men’s hearts become stronger than the bond and obligation of words.
— Thomas More, Utopia
 
 
More.jpg