Wat?

 

Op zaterdag 24 juni 2017 organiseert Utopia een eerste editie van de Utopia festivaldag in en rond de Sint-Pauluskerk in Antwerpen. Utopia is een Belgisch ensemble dat zich toelegt op vocale polyfonie. Vanuit haar naam en missie wil Utopia haar maatschappelijke rol opnemen als "muzikanten in de samenleving". Geïnspireerd door het boek Utopia van Thomas More, tracht het ensemble op haar eigen manier en met muziek in een vooraanstaande rol, een bijdrage te leveren aan een "betere" wereld. Het thema van deze editie is Vrijheid.

 

 

Op het Utopia Festival wordt het thema Vrijheid benaderd vanuit verschillende disciplines. Natuurlijk is muziek een belangrijk deel van de dag. Eburon Quintet, een koperblazerskwintet, brengt arrangementen van Franse romantische muziek. Op het 2e concert van de dag is Het Antwerps Barokorkest te gast, met een programma rond godsdienstvrijheid. Zij brengen cantates 153 en 155 van J.S. Bach, bijgestaan door een groot koor van Antwerpse koorzangers, en als solisten de zangers van Utopia. Het concert wordt toegelicht door Dick Wursten. Het slotconcert van de festivaldag wordt verzorgd door Utopia en Bart Rodyns. Op het programma staat muziek van Josquin Desprez, Heinrich Isaac, Michael Praetorius en anderen. Dit concert toont ons de overgang van de Franco-Vlaamse polyfonie naar de koraalmotetten, geïnspireerd door Martin Luthers koralen. 


 
 

Naast concerten komen ook andere (kunst)disciplines aan bod. De dag start met een gidstoer in de omgeving van de Sint-Pauluskerk. Er komt een fototentoonstelling “No man's land” van de fotograaf Henk Van Rensbergen, en een kortfilmfestivalletje met documentaires en fictiefilms rond het thema Vrijheid. Ook zal er een debat plaatsvinden rond identiteit en cultuur, met Jeroen Olyslaegers, Patrick Loobuyck en Leo Neels, en Werner Trio als moderator. Daarnaast komen er nog kleine lezingen, Utopia Talks, over Luther en Utopia, en concrete voorstellingen van projecten waar een specifieke zoektocht naar Vrijheid of Utopia wordt nagestreefd.

Voorts is er op de mooie binnenkoer ruim tijd en plaats voor een hapje en een drankje met muziek.

Voor die muziek zoeken we het niet te dicht bij de klassieke muziek.  Tijdens dit concert lopen de mensen rond, eten en drinken ze iets, en luisteren ze naar het optreden. Op deze manier brengen we een atypisch, want klassiek publiek bij een nieuw genre muziek.

 


 
EmptyName-5.jpg