deelnemers

Ensembles & gasten

Naast Utopia kan u ook kennismaken met het Odysseia Ensemble en Croque Manouche. Hieronder een korte voorstelling van alle gasten.

 

57172e2d-4da8-11e6-94b1-00163edf843f.jpg

Alicja Ghescinska

Wie ben ik? Het antwoord op die vraag is niet makkelijk.

Meestal word ik omschreven als Pools-Belgische filosofe en schrijfster; soms ook als Pools-Vlaamse of als Belgische met Poolse roots. 

Ik ben geboren in Warschau tijdens een moeilijke periode voor Polen. Mijn ouders beslisten om het land en al zijn moeilijkheden te verlaten toen ik zeven was. We verbleven enkele maanden in een asielcentrum in Brussel; het was een kort verblijf, maar de herinneringen eraan hebben zich diep en blijvend in mijn geest genesteld. Daarna vestigden we ons in het Oost-Vlaamse dorp Lede. Daar liep ik school en heb ik de Nederlandse taal geleerd. Toch bleven we thuis Pools praten. 

Al op jonge leeftijd heb ik een antwoord moeten vinden op vragen over mijn identiteit: wie ben ik, wat doe ik hier, waar kom ik vandaan, waar wil ik heen? 

Misschien is mijn liefde voor filosofie net daar begonnen, in de kindertijd, toen ik een oneindige keten aan schijnbaar simpele vragen wou beantwoorden, maar waarvan elk antwoord nieuwe vragen met zich meebracht.

Veel van die vragen galmen na in mijn filosofisch werk; ze zijn het begin van de zoektocht geworden die me op de wegen heeft gebracht die ik nu nog steeds bewandel en waar ik soms nog op verdwaal.


Odysseia.jpg

Odysseia Ensemble

Liefde voor kamermuziek. Dat bracht ons al op het Koninklijk Conservatorium Brussel samen. Intussen zwermden we uit naar het Nationaal Orkest van België, het Symfonieorkest Vlaanderen, de Opéra de Wallonie en Collegium Vocale Gent, maar we blijven elkaar vinden in het Odysseia Ensemble voor omzwervingen langs de minder bewandelde paden van het muziekrepertoire.

Shuffle and play. 5 strijkers, 5 blazers, piano en stem. De unieke samenstelling van het Odysseia Ensemble geeft ons een enorme vrijheid: we kunnen zowat alle kamermuziek spelen, in zowat elke bezetting. Die flexibiliteit is de sleutel voor onze eigenzinnige programmatie; ze brengt ons vaak bij minder bekend werk van bekende en minder bekende componisten.

Off the beaten track. Waarom de geijkte paden volgen, als er daarbuiten zoveel moois te ontdekken valt? In onze concerten laten we klassieke werken dialogeren met hedendaagse composities. Niet als gimmick, maar als een bewuste zoektocht naar bijzondere combinaties. Tussen leraars en leerlingen, romantisch repertoire en nieuwe muziek. Balancerend tussen herkenbaarheid en verrassing, prikkelend voor kenners en nieuwkomers.

Made in Belgium. Huiscomponist Frederik Neyrinck geeft het Odysseia Ensemble een unieke toets, met speciaal voor het ensemble gecomponeerde werken. Ook andere Belgische componisten zoals Luc Brewaeys, Annelies Van Parys en Daan Janssens spelen we regelmatig.

Out of the box. Een concert kan zoveel meer zijn dan stukje-applaus-stukje. Met initiatieven zoals de District Walks brengen we kamermuziek buiten de muren van de concertzaal, dichter bij de mensen. En omdat we altijd op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, lanceren we regelmatig een call for scores en creëren we ook nieuw werk van o.a. Henrik Denerin en Erika Vega.

  • Katrien Gaelens, fluit

  • Dries Tack, klarinet

  • Dymphna Vandenabeele, hobo

  • Veerle Houbraken, viool

  • Katelijne Onsia, altviool

  • Harmen Goossens, cello


20190228_brochure_cultuurcafe_croquemanouche.jpg

Croque Manouche

Croque Manouche werd opgericht door gitaristen Ben van Bortel en Daniel van Espen. Sinds 2013 groeide de groep uit tot een vijfkoppige swingband. Croque Manouche brengt eigen composities en arrangementen van nummers van Django Reinhardt en Duke Ellington. De muzikanten zoeken hun eigen stem binnen het gipsyjazzgenre.

Croque Manouche werkt momenteel aan zijn eerste cd. Naast de twee gitaristen bestaat de groep uit contrabassist Jasper De Roeck en trompettist Angelito Calvo Pérez.


DSC07416.jpg

utopia

In 1516 schreef Thomas More het tweedelige boek Utopia, waarbij hij het politieke en economische Engeland van die tijd bekritiseerde. Hij zocht in dit meesterwerk naar oplossingen voor de vele maatschappelijke problemen die tot op vandaag brandend actueel zijn.

Net geen vijfhonderd jaar later slaan vijf Vlaamse zangers - met een voorliefde voor oude muziek - de stemmen in mekaar, en vormen daarbij een nieuw ensemble onder diezelfde naam: Utopia.


aOTcTnqX_400x400.jpg

Erik De Bom

Erik de Bom is verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij legt zich toe op het politieke denken van de 16de en 17de eeuw en op de normatieve grondslagen van het hedendaagse Europese project. Samen met Toon van Houdt redigeerde hij de in 2016 verschenen bundel Andersland. Stichting Utopa gaf de bundel in 2018 opnieuw uit.


Armand Storck Kruisweg Sint-Paulus.jpg

Armand Storck

Armand Storck is als gids verbonden aan de Sint-Pauluskerk. Zijn enthousiasme omtrent de geschiedenis van kerk en klooster zal menigeen interesseren.