deelnemers

Ensembles & gasten

Utopia verwelkomt een hele rist andere gasten. Naast het Eburon Quintet en het Antwerps Barokorkest kan u ook kennismaken met Jeroen Olyslaegers, Patrick Loobuyck en Leo Neels. Hieronder een korte voorstelling van alle gasten.

 

1.jpg

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen. Vorige maand is Jeroen Olyslaegers in de Handelsbeurs in Gent gelauwerd met de Fintro Literatuurprijs 2017 voor zijn roman "Wil".

dick wursten

Dr. Dick Wursten (* 1960) is historicus en theoloog. Sinds 1986 woont hij in Antwerpen, waar hij jarenlang predikant was. Momenteel is hij inspecteur en pedagogisch begeleider van het protestants godsdienstonderwijs in Vlaanderen. Hij is vooral actief op het grensvlak van kerk en cultuur en een specialist in de geschiedenis van de Reformatie.Bart Rodyns.jpg

Bart Rodyns

Klavierspeler Bart Rodyns studeerde aan de conservatoria van Antwerpen en Maastricht. Hij won herhaaldelijk prijzen op verschillende (inter)nationale wedstrijden en zijn concertcarrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA.  Bart streeft ernaar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een “klavierspeler” in de brede zin van het woord. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen  klavecimbels, kistorgels, Erard tafelpiano (1803), Mustel Kunstharmonium (1913) en 19de eeuwse harmoniums. Bart Rodyns is artistiek leider en klavierspeler van het Euterpe Baroque Consort.

Eburon Quintet

Het Belgische Eburon Quintet bestaat uit 5 jonge en dynamische musici die elk hun eigen visie en persoonlijkheid herenigen tot een zeer krachtig kamermuziekensemble. Dankzij haar uitgesproken muzikaliteit en sprankelende virtuositeit werd het Eburon Quintet opgemerkt in april 2012, waar het zowel jury als publiek wist te charmeren tijdens het 8ème Concours International de Musique de Chambre de Lyon. Het ensemble werd dan ook beloond met de 1er Prix Ville de Lyon en bovendien met de extra prijs Coup de Coeur BAYER.

  • Simon Van Hoecke, trompet
  • Roeland Henkens, trompet
  • Bart Cypers, hoorn
  • Maarten Lowel, trombone
  • Jean Xhonneux, tuba

Henk Van Rensbergen

Henk Van Rensbergen is een Belgisch fotograaf.  Hij wordt beschouwd als één van de pioniers van Urban Exploring in België.

Henk is piloot van beroep. Hij vliegt met een Boeing 787 voor een Nederlandse maatschappij. In zijn vrije tijd bezoekt hij verlaten sites en vervallen gebouwen als fabrieken, ziekenhuizen, hotels en pretparken om ze te verkennen en fotografisch vast te leggen. Hij begon hier 30 jaar geleden mee en ondertussen hield hij diverse tentoonstellingen om zijn werk aan de buitenwereld te tonen.

Van Rensbergen bracht sinds 2007 diverse fotoboeken uit bij uitgeverij Lannoo.


Steven Verlinden

Vanuit zijn onvolkomen vader zijn, zijn ontmande machodom, zijn onechte echtgenootschap, zijn slachtvaardige slachtofferdom en lijzige verliezersangsten, en vanuit zijn consistente zichzelf opfrettende frustratie en zijn betweterige onwetendheid, zijn rotsvaste twijfel en standvastige onzekerheid, voelt hij een drang. Dat klinkt onheilspellend, maar vrees niet, het is een drang om te zingen. Hij kan dat eigenlijk redelijk goed. Dat en op een akoestische gitaar rammen. Alleen of in groepsverband. In het Nederlands, het Vlaams, het Verkavelingsvlaams, hoe je het ook wil noemen. Meestal zingt hij over de liefde. Eigenlijk zingt hij altijd over de liefde. Dat onderwerp is al even origineel als hij wereldberoemd is. Maar dat is hij eigenlijk wel. In zekere zin.Het Antwerps Barokorkest

Barokmuziek op een pure en authentieke manier uitvoeren; dat is het doel van Het Antwerps Barokorkest. Artistiek leider Emmanuel Van Kerckhoven verdiepte zich jarenlang in de muziek van Bach, voordat hij in 2011 het orkest opstartte.

Het barokorkest kiest zorgvuldig passende instrumenten, een geschikte locatie en een weloverwogen interpretatie. Daardoor wordt de vitaliteit en het subtiele karakter van barokke werken op een natuurlijke, spontane manier overgebracht.


Heidi Verbruggen.jpeg

Heidi Verbruggen

Is als altvioliste een bekend gezicht in menig barokorkest. Haar andere passie bracht haar tot het gidsen van de geïnteresseerde toerist. Zij is dan ook al bijna tien jaar stadsgids in Antwerpen.


utopia.jpg

utopia

In 1516 schreef Thomas More het tweedelige boek Utopia, waarbij hij het politieke en economische Engeland van die tijd bekritiseerde. Hij zocht in dit meesterwerk naar oplossingen voor de vele maatschappelijke problemen die tot op vandaag brandend actueel zijn.

Net geen vijfhonderd jaar later slaan vijf Vlaamse zangers - met een voorliefde voor oude muziek - de stemmen in mekaar, en vormen daarbij een nieuw ensemble onder diezelfde naam: Utopia.


Leo Neels

Leo Neels is jurist. Hij was actief als advocaat, directeur-generaal van VTM, voorzitter van de Raad van Bestuur van Belga, algemeen directeur van pharma.be en professor in Media- en Communicatierecht (KU Leuven en UAntwerpen).Vandaag doceert hij Media- en Communicatierecht aan de UAntwerpen, is hij lid van de Senaat van de KU Leuven, voorzitter van de Raad van Advies van het Family Wealth Institute aan de AMS, en voorzitter van de Advisory Board van het Healthcare ManagementCentre van Vlerick Business School.


loobuyck.jpg

Patrick Loobuyck

"Wie nog eens een goed boek wil lezen over diversiteit en identiteit: moraalfilosoof Patrick Loobuyck heeft het zopas geschreven. 'Samen­leven met gezond verstand' maakt zijn titel helemaal waar. ‘Het debat is te gepolariseerd’, zegt Loobuyck. ‘Ik wil redelijke mensen een hart onder de riem steken.’ Loobuyck pleit in het islamdebat voor de weg van de redelijkheid." (J. De Ceulaer in De Morgen) Patrick Loobuyck is hoogleraar Levensbeschouwing aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor Politieke Filosofie aan de Universiteit Gent.


Werner trio

Werner Trio is een Belgische programmamaker, presentator en journalist bij radio Klara. Hij begon zijn loopbaan bij de VRT in 1992. Sinds 2000 werkt Werner Trio bij de radiozender Klara, waar hij muzikale, culturele, historische, maatschappelijke, wetenschappelijke, filosofische en politiek/economische discussieprogramma's presenteert. Anno 2015 is hij verantwoordelijk voor zijn wekelijks programma ‘Trio’ dat op zaterdag wordt uitgezonden. Werner Trio geeft les aan de Artesis Hogeschool Antwerpen.